Friday, January 23, 2009

NEW INTAKE INTERVIEW SESSION!!

Pada 24 dan 25 Disember 2008, kami telah mengadakan satu sesi interview untuk me-recruit mentor baru di mana memang sudah menjadi satu kelaziman atau tradisi Gemilang melakukan interview untuk mencari pelapis-pelapis mentor Gemilang. Disebabkan BP-IIUM GEMILANG adalah hasil kerjasama BP Asia Pacific dan International Islamic University of Malaysia (IIUM), maka sewajarnya pihak kami menjalankan sesi interview ini bagi memastikan setiap mentor yang terpilih adalah di kalangan yang terbaik. Alhamdulillah, berkat kesabaran yang dipamerkan oleh ahli-ahli mainboard 09, kami berjaya me-recruit sebanyak 38 orang daripada 40 orang yang sudah d-shortlisted-kan. Untuk pengetahuan anda, seramai 93 orang yang datang untuk sesi interview dan kami telah menapis berdasarkan beberapa kriteria yang telah kami tetapkan dan keputusan adalah muktamad.

Kesemua mentor baru yang telah di-rercuit telah membuat satu bai'ah (aku janji) di hadapan Presiden Gemilang sendiri di mana isi kandungan "aku janji" tersebut menyatakan komitmen semua mentor untuk mengikuti semua program yang telah dirancang sepanjang tahun. Sekiranya Mentor ingkar, mereka di nasihatkan untuk berhenti mengikuti program Gemilang berkuat-kuasa serta merta.

Alhamdulillah, dari apa yang kami lihat dan perhatikan semasa proses interview, kami dapat merasakan mentor-mentor baru ini lebih bersemangat dan telah berjanji untuk setia bersama kami selagi mereka tidak teraniaya. Kami cukup berbangga dan yakin mentor kali ini akan lebih konsisten dan bertanggungjawab atas apa saja tugas yang bakal mereka terima. Insya-ALLAH.

Sekian, TQ

ALMANAC GEMILANG 08/09

NEW GEMILANG'S MEMBER INTAKE: 24-25 DECEMBER 2008(IIUM)

GEMILANG INDUCTION COURSE: 9-11 JANUARY 2009 (ECO DUSUN RESORT)

GEMILANG AWAY DAY : 16-18 JANUARY 2009 (1926 HERITAGE HOTEL, PENANG)

GEMILANG RENDEZVOUS: 30 JAN-1 FEB 2009 (KEM BUKIT LAGONG, SELAYANG)

MANAGEMENT & MENTORING COURSE 1 : 7 FEB 2009 (IIUM)

MUAKHA 1: 14 FEB 2009 (IIUM)

MUAKHA 2: 21 FEB 2009 (IIUM)

MUAKHA 3: 28 FEB 2009 (IIUM)

GEMILANG FAMILY GATHERING: 7 MARCH 2009 (IIUM)

MUAKHA 4: 9 MAY 2009 (IIUM)

MUAKHA 5: 16 MAY 2009 (IIUM)

MUAKHA 6: 23 MAY 2009 (IIUM)

TURTLE SUNCTUARY : 30 MAY 2009 (MAA DAERAH, TERENGGANU)

UPWARDS: 25-26 JULY 2009 (IIUM)

MUAKHA 7: 1 AUGUST 2009 (IIUM)

MANAGEMENT & MENTORING COURSE 2: 7 AUGUST 2009 (IIUM)

IFTAR & KHATAMAL QURAN: 12 SEPT 2009 (IIUM)

ECOLOGY CAMP CHALLENGE 2009: 9-11 OCTOBER 2009 (IIUM)

TARANNUM CLASS: Sebulan 2 kali (start: 2 FEB 2009-MONDAY-8.30 PM)

USRAH: During Mass Gathering

WHAT IS BP-IIUM GEMILANG??

BP has been collaborating with International Islamic University Malaysia since 1997. Over the last 10 years, BP has sponsored BP IIUM Gemilang in running all the activities. The Mentoring Project has also brought the objectives of BP to educate the society through science and technology. In addition, BP IIUM Gemilang is the first community service programme through a joint collaboration between International Islamic University Malaysia, Ministry of Education and BP Asia Pacific (M). Furthermore, this Mentoring Project is a win-win project to raise the educational aspirations of schools children in UPSR examination and encourage them to pursue their study to the highest level of education.

As a model, the mentors have to be honest in their relationship with their charges. On the other way, mentees must also obey and respect their mentors to create a good relationship. Each mentor will guide 2 mentees for about 2 or 3 years. Usually, relationship between mentors and mentees will last forever although the mentees are no longer in this project.

WELCOME TO GEMILANG09!!

Assalamualaikum WarahmatULLAHI Wabarakatuh.

Selamat datang ke blog Gemilang 09. Kami amat mengalu-alukan anda semua untuk menyertai kami. Alhamdulillah bersyukur kami kehadrat ALLAH S.W.T kerana dengan izin-NYA kami berjaya membuka atau membuat blog Gemilang untuk sesi 08/09 ini. Untuk pengetahuan anda, sebelum ini Gemilang mempunyai website sendiri, namun sejak beberapa tahun ini, website Gemilang tidak dapat diaktifkan atas sebab-sebab tertentu. Walau bagaimanapun, Insya-ALLAH kami akan cuba sedaya upaya untuk meng-aktifkan balik website tersebut.

Pada hujung tahun 2008 (maaf tak ingat tarikh), Gemilang telah mengadakan Annual Grand Meeting (AGM) yang pertama sepanjang tempoh 10 tahun penubuhan Gemilang, untuk melantik tenure (mainboard) baru bagi sesi 08/09. Alhamdulillah AGM pada malam itu berjalan dengan lancar dan untuk tenure 08/09 kali ini, tanggungjawab Gemilang Club akan digalas oleh saudara Muhd Syah Iskandar B Sahmat (ICHI)-Aerospace Engineering. Dengan kepercayaan yang telah diberikan oleh semua mentor, di harap Presiden Gemilang yang baru dilantik ini bakal meneruskan ke-Gemilangan serta meningkatkan pretasi semasa Gemilang Club. Di sini saya sertakan carta organisasi Gemilang untuk sesi 08/09

President: Muhd Syah Iskandar B Sahmat
Vice President 1: Ahmad Fikri B Mohamad
Vice President 2: Muna Munirah Bt Adzaudin
General Secretary: Noor Hidayah Bt Kadri
Assistant Secretary: Muhammad Asyraf B Saad
General Treasurer: Mohd Hasrol Nizam B Zulkifli
Assistant Treasurer: Siti Munirah Atirah Bt Mohammad Ismail
Head Module & Training: Nur Baizura Bt Sulaiman
Assistant Module & training: Siti Hajar Bt Mustapha
Head Public Relation & Commercial(PRC): Izzati Bt Azmi
Assistant PRC: farah Diana bt Ahmad Naim

Semoga tenure yang baru dilantik ini dapat bekerjasama antara satu sama lain demi meningkatkan kecermelangan akademik dan sahsiah adik-adik serta mentor sendiri.

Sekian, Terima Kasih