Monday, June 1, 2009

SEMOGA GEMILANG TERUS UNGGUL!!

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

alhamdulillah...syukur ke hadrat ILLAHI kerana ana diizankan-NYA sekali lagi untuk berkongsi cerita dengan antum sekalian..sem 3 tahun 2009 ini memberi satu transformasi yang meyakinkan buat club gemilang..kenapa ana(saya) berkata begitu? mungkin ada sebahagian antum yang tahu bahawa  kebiasaannya setiap kali sem 3 kita kan mengalami kekurangan mentor..akibatnya mentor sukar mengawal kehadiran mentee yang banyak setiap kali muakha di langsungkan(mengikut pengalaman)..oleh hal yang demikian, ana bersama mainboard telah bersetuju untuk merecruit new committee untuk sem 3 sahaja bagi menampung mentor2 yang sedia ada..

antum semua pun sudah bersetuju supaya menerima komiti sementara dalam gmilang.....alkisahnya.....apabila ana bercakap tentang "committee" apa yang antum fikirkan?adakah sama komiti dengan ahli gemilang?mari kita sama2 huraikan satu persatu jangan ada yang salah paham buat kali kedua..

secara jujurnya, memang ada sebahagian daripada kita yang masih salah paham tentang konsep pengambilan komiti baru ini..antara salah paham yang di suarakan?
1) adakah mereka ahli gemilang yang tetap selepas itu?
2) apakah mereka akan dapat privilege yang serupa dengan ahli gemilang yang laen?
3)kenapa mereka tidak di interviewkan?
4) kemasukan mereka secara tiba2 akan menyusahkan PRC.

jawapan yang ana bagi kat antum semua adalah tidak sama sekali!
antum kena ingat..kita berada dalam keadaan disadvantage iaitu kekurangan mentor disebabkan kebanyakan mereka x mengambil sem 3. Jadi, adakah kita mahu mengambil risiko untuk mengawal semua mentee yang jumlahnya hampir mencecah 200 setiap program?
Maka, dengan itulah komiti baru d recruit..apakah function mereka?mereka hanyalah membantu mentor2 gemilang yang sedia ada dari segi menjadi cikgu dan motivator..segala persiapan sebelum program adalah tanggungjawab setiap kumpulan yang in-charge untuk muakha tersebut..komiti x terlibat langsung!

disebbkan mereka hanya direcruit untuk sem 3 sahaja maka mereka bukanlah ahli gemilang yang permanent..kenapa mereka x terus jadi ahli gemilangje??sebab mereka haruslah menempuhi sesi interview dahulu untuk sem 1 akan datang itupun kalau mereka berminat..antum kene ingat kita x boleh memaksa mereka untuk join gemilang sesuka hati..kita hanyalah volunteer..semuanya hendaklah dengan ikhlas dan rela hati..oleh hal yang demikian mereka automatically x dapat privelege sepertimana yang ahli gemilang laen dapat..ok sekarang antum sudah fahamkan..sebahagian mentor yang datang mase mass gath sudah memahami perkara ini.

alhamdulillah apa yang ana dapat perhatikan sepanjang 3 muakha berlangsung dalam sem 3 ini..komiti baru sangat ramai dan komited, dan kebanyakan mereka adalah engine dan economic students..saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada komiti2 baru yang sanggup bangun awal bersam2 kami mengambil mentee di sekolah, ade yang nak tolong catering dan ada yang sanggup jadi cikgu mengajar mentee2 yang d sayangi.ada di kalangan mereka sanggup menjadi abang/kakak angkat kepada adik2 ini. ana dengan rasa rendah hati begitu bangga dengan pretasi program muakha untuk sem 3 ini.

tahniah!!

  

No comments:

Post a Comment